Bizim ailede aşureyi hep Asuman teyzem pişirir, bu nedenle biz de bir bilene danıştık, teyzemden yardım aldık, annem, anneannem ve 2 teyzem hep beraber aşure pişirdik. Evimizin bereketi artsın, bolluğu taşsın dedik, çevremize bol bol dağıttık :)
Aşağıdaki tarifteki ölçüler teyzemin senelerdir yaptığı aşureye göre. Biz ölçüyü biraz arttırarak tarifi uyguladık ve 4 tencere içinde aşuremizi pişirdik ! Kısmetse seneye, ölçüyü arttırmadan deneyeceğim, bu ölçüyle de yeterince çok çıkıyormuş.
AŞURE
- 3 su bardağı buğday
- 1 çay bardağı pirinç
- Birer su bardağı fasulye, nohut
- 1,5 kg şeker ( arada tadına bakıp şekeri arttırabilirsiniz)
- 1/2 kg süt
- Kurutulmuş meyveler ( Üzüm, kayısı, incir)
- Fındık, ceviz
- 1 elma
- 1 portakalın kabuğu
- 4-5 tane karanfil
- 3 damla gül suyu
- Yaklaşık 6 litre su
- Süslemek için çeşitli kurumeyve ve kuruyemişler (Biz kuru kayısı, kuş üzümü, toz fıstık, file badem, nar, ceviz, fındık ve tarçın kullandık)
- 3 bardak buğdayı ve pirinci bir gece önceden yıkayıp, 2 litre suyla 1 taşım kaynatıyoruz.
- Sabah, suyunu dökmeden, helmelensin diye içinden biraz blendırı geçiriyoruz.
- 1 gece önceden haşladığımız fasulye ve nohutu tenceremize ilave ediyoruz.
- Üzerine 4 litre su koyup hepsini yaklaşık yarım saat kaynatıyoruz.
- Kurutulmuş meyveleri küçük küçük doğrayıp, fındık ve cevizle beraber tencereye ekliyoruz.
- Elmayı doğruyor ve portakal kabuğunu rendeleyerek tencereye ilave ediyoruz.
- Şekeri ve aynı anda sütü de tenceremize koyarak 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
- 1 çay kaşığı kadar tuz serpiyoruz.
- Ocaktan almadan hemen önce karanfili yarım bardak kadar suyun içinde kaynatıp biraz soğutuyor, içine gül suyunu da ilave ederek tencereye ekliyoruz.
- Sıcakken kaselere paylaştırıyor ve üstünü dilediğimiz malzemelerle süslüyoruz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder