10 Kasım 2014 Pazartesi

Kızı olan yapar derler, AŞURE

Ben gelmişim 32 yaşına, annem bir kere bile aşure pişirmemiş! Amma ve lakin, madem benim kızım var, bu sene biz de aşure yapalım deyince, hemen kolları sıvadı sağ olsun. 
Bizim ailede aşureyi hep Asuman teyzem pişirir, bu nedenle biz de bir bilene danıştık, teyzemden yardım aldık, annem, anneannem ve 2 teyzem hep beraber aşure pişirdik. Evimizin bereketi artsın, bolluğu taşsın dedik, çevremize bol bol dağıttık :) 

Aşağıdaki tarifteki ölçüler teyzemin senelerdir yaptığı aşureye göre. Biz ölçüyü biraz arttırarak tarifi uyguladık ve 4 tencere içinde aşuremizi pişirdik ! Kısmetse seneye, ölçüyü arttırmadan deneyeceğim, bu ölçüyle de yeterince çok çıkıyormuş. 


   AŞURE 


  • 3 su bardağı buğday 
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Birer su bardağı fasulye, nohut 
  • 1,5 kg şeker  ( arada tadına bakıp şekeri arttırabilirsiniz)
  • 1/2 kg süt 
  • Kurutulmuş meyveler ( Üzüm, kayısı, incir)
  • Fındık, ceviz 
  • 1 elma
  • 1 portakalın kabuğu
  • 4-5 tane karanfil 
  • 3 damla gül suyu 
  • Yaklaşık 6 litre su 
  • Süslemek için çeşitli kurumeyve ve kuruyemişler (Biz kuru kayısı, kuş üzümü, toz fıstık, file badem, nar, ceviz, fındık ve tarçın kullandık)
  1. 3 bardak buğdayı ve pirinci bir gece önceden yıkayıp, 2 litre suyla 1 taşım kaynatıyoruz. 
  2. Sabah, suyunu dökmeden, helmelensin diye içinden biraz blendırı geçiriyoruz. 
  3. 1 gece önceden haşladığımız fasulye ve nohutu tenceremize ilave ediyoruz. 
  4. Üzerine 4 litre su koyup hepsini yaklaşık yarım saat kaynatıyoruz. 
  5. Kurutulmuş meyveleri küçük küçük doğrayıp, fındık ve cevizle beraber tencereye ekliyoruz. 
  6. Elmayı doğruyor ve portakal kabuğunu rendeleyerek tencereye ilave ediyoruz. 
  7. Şekeri ve aynı anda sütü de tenceremize koyarak 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz. 
  8. 1 çay kaşığı kadar tuz serpiyoruz.
  9. Ocaktan almadan hemen önce karanfili yarım bardak kadar suyun içinde kaynatıp biraz soğutuyor, içine gül suyunu da ilave ederek tencereye ekliyoruz. 
  10. Sıcakken kaselere paylaştırıyor ve üstünü dilediğimiz malzemelerle süslüyoruz.

Afiyet olsun :) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder