10 Ocak 2014 Cuma

Çikolata yapımı


Geçtiğimiz ay eşimle birlikte De Cooks Akademy'de çikolata yapım kursuna katıldık. 
Benim gibi çikolata düşkünü biri için bu kurs elbette ki çok zevkli geçti. Özellikle çikolataları yaparken tencerenin dibinde kalanı sıyırma ve yapılan çikolataların tadına bakma kısımları :)


                                                        Çikolatayı benmari usulü eritirken


                                          Erimiş çikolatayı kabarcık oluşmaması için havalandırırken


                                     Fındıklı ve üzümlü Roche çikolatalarımız dolaba girmeden önce 


Bu kurs sayesinde ilk çikolatalarımızı yaptıktan sonra Bolyanağın doğumgünü için de çikolata hazırlamaya karar verdik. Eminönü'ne gittiğimde bir kaç tane çikolata kalıbı ve ana malzeme olarak da Elit'in pul çikolatalarından aldım. Kuver çikolata da kullanılabilir ancak kesmesi zor olduğundan pul çikolata evde çikolata yapmak için daha pratik. 


Dolgulu, Sade ve Roche çikolata yapmak için:

  • Öncelikle ufak bir tencereye bir miktar su koyuyoruz ve üzerine çikolatayı eriteceğimiz kabı yerleştiriyoruz. Burada önemli olan nokta çikolatayı eriteceğimiz kaba su değmemesi ve çikolatanın sadece suyun buharıyla erimesi.  
  • Çikolatanın yanmamasına dikkat ederek aşağıdan yukarıya doğru karıştırıyoruz. 
  • Tamamı eridikten sonra ocaktan alıp kaşıkla yukarı doğru çikolatayı havalandırıyoruz.
  • Parlak olması için 1-2 dk blendırdan geçiriyoruz.
  • Özel çikolata kalıplarına eriyen çikolatamızı döküyoruz. Bu kalıpların üzerinde kesinlikle su kalmadığından emin olmak gerekiyor çünkü su çikolatanın kalitesini bozuyor. 
  • Eğer sade çikolata yapacaksak kalıplarımızın tamamını dolduruyoruz ve buzdolabında en az 6 saat süre ile bekletip kalıptan çıkarıyoruz. 
  • Eğer dolgulu çikolata yapacaksak kalıbı yarısına kadar dolduruyor ve dolgu malzemesini ( fındık, fıstık, badem, truffle için hazırlanan malzeme vs.) koyduktan sonra kalıbı tam olarak doldurmadan yine bir 6 saat dolapta bekletiyor,sertleşen çikolatanın üzerine tekrar çikolata eritip kalıbı dolduruyoruz. Son katmanın da sertleşmesi için buzdolabında en az 6 saat bekletiyoruz.
  • Eğer Roche çikolata yapacaksak erittiğimiz çikolatadan bir miktar alıp içine kesilmiş fındık,badem, fıstık vs.gibi malzemelerden koyup karıştırıyoruz. Alüminyum folyo serilmiş bir tepsinin üstüne istediğimiz boyutta döküyoruz ve yine buzdolabında en az 6 saat bekletiyoruz.
Truffle çikolata yapmak için: 
  • Eğer Truffle çikolata yapacaksak ilk olarak kremayı benmari usulü ısıtıyoruz. Biz 350 gr bitter çikolata için 100 ml krema kullandık. Krema ısındıktan sonra kaynamasına izin vermeden çikolatayı ekleyip eritiyoruz. Havalandırdıktan sonra kek,bisküvi vs.gibi istenilen malzemeyi ufalayıp ya da rondodan geçirip bu karışıma ekliyoruz. Evde  yaptığım trufflerda 2 adet vişneli brownie kullandım, kursta sadece hindistancevizi kullanmıştık. Bence kek kesinlikle daha güzel oluyor.Buzdolabında 6 saat beklettikten sonra karışımdan ufak parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve istediğimiz herhangi bir toz malzemeye ( kakao, hindistan cevizi, toz fıstık, minik şekerler vs.) buluyoruz. 




Maalesef elimde güzel bir resim yok :( Ama en kısa zamanda yenilerini yapıp fotoğraflayacağıma eminim.

Sevgiler,


2 yorum: